Nuo 2017 m. sausio 1 d. Latvijoje bus baudžiama už važiavimą automobiliais su užsienio numeriais

Latvija

Jei 2017 m. sausio 1 d. vairuotoją, važiuojantį Latvijoje automobiliu su registruotais ne Latvijoje numeriais, sustabdys policija ir išaiškės, kad vairuotojas yra Latvijos pilietis, nesumokėjęs už užsienio numerius atitinkamo mokesčio, jis bus baudžiamas 140-400 eurų bauda.

Būtent taip Latvijos valstybinės policijos atstovai aiškina vyriausybės teiktą ir Seimo priimtą įstatymo nuostatą, kuri leidžia transporto priemonės savininkui (Latvijos pilietčiui), turinčiam automobilį su užsienio numeriais, važiuoti Latvijos teritorijoje tik sumokėjus atitinkamą mokestį.

Ilgą laiką Latvijos mokesčių inspekcijai kėlė rūpestį tai, kad Latvijoje oficialus automobilių registracijos mokestis yra didesnis, nei gretimose valstybėse, ir dėl to daugelis Latvijos gyventojų registravo savo automobilius už Latvijos ribų (dažniausiai Estijoje).

Tačiau valdžia rado šios problemos sprendimą.

„Jei užsienyje deklaruotą automobilį vairuoja Latvijos gyventojas, jis privalo sumokėti mokestį“, – aiškina policijos atstovai. Šio mokesčio suma dienai yra 10 eurų, metams – 1000 eurų. Asmeniui, vairuojančiam užsienyje registruotą automobilį, bet nesumokėjusiam mokesčio, gresia 140 – 400 eurų dydžio bauda. Pasak policijos, nesvarbu, ar automobilis registruotas užsieniečio, ar Latvijos gyventojo vardu – mokestį vis tiek reikės mokėti.

„Aš grįžtu iš vakarėlio, kuriame visi svečiai, išskyrus mane, vartojo alkoholį. Aš vairuoju automobilį, kuris yra registruotas Estijoje. Automobilis priklauso ne man, o estui. Ar tokiu atveju man irgi teks mokėti baudą?”  Į šį Latvijos piliečio klausimą  policija taip pat atsakė teigiamai.

Priminsime, kad šių metų spalio mėnesį Latvijos vyriausybė pritarė įstatymo pataisoms, numatančioms galimybę vairuoti Latvijos teritorijoje užsienyje įregistruotą transporto priemonę tik tuo atveju, jei už tai bus sumokėtas mokestis.

Latvijos transporto ministerijos atstovai paaiškino, kad šiuo metu asmeniui, kuris yra Latvijos arba užsienio pilietis, arba kuriam suteikta teisė gyventi Latvijoje, vairuoti Latvijos teritorijoje užsienyje registruotą transporto priemonę draudžiamą (išskyrus įstatymo numatytas išimtis).

Tam, kad tokia teisė būtų suteikta, asmuo turi kreiptis į Saugaus eismo direkciją ir gauti leidimą dalyvauti viešajame eisme. Įstatymo pataisos pakeis šią tvarką, nes įstatymo pataisose numatyta, jog  nurodytų kategorijų asmenys galės dalyvauti viešajame eisme (vairuoti M1 ir N1 kategorijų transporto priemones), jei sumokės mokestį už transporto priemonė eksploatavimą. Mokestis siejamas su transporto priemonės eksploatavimo Latvijoje trukme.

Už parą tektų mokėti 10 eurų, už mėnesį – 250 eurų, už pusmetį – 600 eurų, už metus – 1000 eurų.

Seimo svarstymui įstatymo pataisos buvo pateiktos kartu su kitais biudžeto planavimo projektais. Tikimasi, kad kitais metais naujasis mokestis papildys šalies biudžetą 6,4 mln eurų.

Įsigaliojus įstatymui, valstybės policija nuo 2017 m. sausio 1 d. turės kontroliuoti jo laikymąsi.

Komentarai
Olga Titenko 2017-02-26 23:15

Galima suzinoti kur reike moketi?


Jūsų komentaras

Jei norite parašyti komentarą, prašome prisijungti:

arba užsiregistruoti.

Aktualijos

Pinigai-15-11-1

2023 metai buvo sunkūs – kas toliau? (papildyta 2024 m. pirmo ketvirčio rezultatais)

Krovininio kelių transporto paslaugų eksportas šių metų[1] pirmąjį pusmetį sudarė 2,5 mlrd. eurų – 23,8 proc. daugiau nei 2021 metais tuo metu, liudija Lietuvos banko duomenys. Eksportui augant pinigine verte, minimu laikotarpiu krovinių apyvarta pagal vežtų krovinių kiekį ir tonkilometrius sumenko maždaug dešimtadaliu, pastebi rinkos ekspertai.

2024-05-15 1,326
0
vairas (4)

Lietuvos transporto sektoriaus darbuotojų nuotaikos – daug kas progai pasitaikius išeitų iš darbo (apklausos rezultatai)

Naujausias tyrimas atskleidžia šokiruojančius faktus apie psichologinio smurto ir mobingo protrūkius Lietuvos kelių transporto įmonėse. Nors skaičiuojama, kad transporto ir logistikos sektorius praėjusiais metais generavo beveik 19 milijardų eurų pajamų, ekonominiai rodikliai neatspindi kainos, kurią savo sveikata sumoka darbuotojai. Viena iš priežasčių, kodėl dalis darbuotojų nuolat naršo naujus darbo skelbimus, yra ir dėl „varnelės“ įmonėse vykdoma psichologinio smurto prevencija.

2024-05-14 113
0
timthumb (2)

Dėl vežėjams aktualių problemų gabenant krovinius į Serbiją, Turkiją ir Šiaurės Makedoniją

Susisiekimo ministerija gegužės 28 d. organizuoja nuotolinį pasitarimą, kuriame bus nagrinėjamos problemos, susijusios su krovinių gabenimu į Serbiją, Turkiją, Š. Makedoniją ar tranzitu per šių šalių teritorijas, o taip pat leidimų kvotų nustatymo su šiomis valstybėmis aktualijos. Pasitarime kviečiami dalyvauti Užsienio reikalų ministerijos, LTSA, vežėjų asociacijų atstovai.

2024-05-10 45
0